Отново за широк дебат за Истанбулската конвенция настоя в кулоарите на парламента външният министър Екатерина Захариева.

Тя поиска да се чуе позицията на жертвите на насилие. За идеята на червените за референдум, тя изтъкна: "Може би референдумът трябва да е за и против домашното насилие, защото за това става въпрос в конвенцията". Оценявам становището на Светия Синод, подчерта първият ни дипломат, но поиска да се чуят и останалите гледни точки.

Конвенцията била част от международното право. Нищо няма да стане, ако не бъде ратифицирана, обясни Захариева и посочи, че нищо драматично нямало да стане, ако не я приемем.

Бързат с ратификацията на Истанбулската конвенция

Бързат с ратификацията на Истанбулската конвенция

И в управляващата коалиция няма единно мнение по темата

Такъв ход щял да покаже, че само на думи искаме да сме част от европейските ценности. Трябвало да покажем къде искаме да стоим - до държавите, които в най-висока степен защитават жените и децата от насилие или сред тези, които могат да правят компромис с това.

Не се бърза с ратификацията, изтъкна външният министър. Никой не иска да променя традициите, увери Екатерина Захариева. Част от традициите обаче не е насилието над жени и момичета. Конвенцията искала да ни научи, че насилието не е нормално явление.

Спряха ратификацията на Истанбулската конвенция

Спряха ратификацията на Истанбулската конвенция

Правната комисия отложи дебатите

Припомняме, вчера спряха ратификацията на Истанбулската конвенция. Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта се обяви против Конвенцията. При гласуването резултатът за отхвърляне на документа беше спорен. Против документа гласуваха 10 души, а "за" 9. Решаващият глас изненадващо беше на депутата от ГЕРБ Георги Марков.

Правната комисия отложи дебатите за Истанбулската конвенция. Това беше предложено от БСП. Червените се мотивираха със сериозното разделение в обществото, което документът предизвика.

анкета

Запознахте ли се с Истанбулската конвенция?

Виж резултати

Да 33.7%

Не 28.9%

Чакам новия превод 5.6%

Чета и слушам мнения 18.8%

Без значение е 13.0%

Истанбулската конвенция бе приета нееднозначно у нас. Съмнения предизвикват дефиницията за пол и стереотипите, свързани с него, както и спекулациите, че ще бъдат признати "трети пол" и гей браковете.

Светият синод се обяви против ратификацията на документа и видя в нея "духовна смърт". Мнението на православната църква бе припознато и от католическата църква у нас.

Мюфтийството също изтъкна, че Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани.

От БСП предложиха идеята да се организира референдум по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Левицата остава против приемането на документа. Патриотите също се обявиха против ратификацията му.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията