Кокаинът на калабрийската ндрангета стига и до варненските пристанища - само езиковата бариера е предпоставка криминалните инвестиции в България да не стават още по-големи.

До този извод са достигнали авторите на "Бялото злато" - един от най-известните италиански прокурори Никола Гатери и световноизвестният експерт по сигурността и университетски преподавател Антонио Никасо. Документалната им творба вече ще пренася и българските читатели в опасната реалност между Колумбия, Европа и Австралия, където няма държава, непобеляла от кокаин.

Съавторите представиха произведението си пред родната аудитория в знаков за българската законност момент - приетите промени в Конституцията и хвърлената оставка на правосъдния министър. Притеснява ме ниското доверие на българите в прокуратурата - това е идеалната среда да просперира наркотрафикът, сподели загрижеността си Никасо.

Той разкри, че в опасните си изследователски пътешествия двамата с Гатери са попаднали и на връзките на българските групировки с една от най-мощните мафии в света - калабрийската ндрангета.

По думите на експерта пътят на белия прах започва от Южна Америка и стига до пристанищата във Варна, като у нас дрогата се доставя и от Афганистан. Страната ни е пазар не само за коката, но и за хероин и синтетични наркотици. Поне 6 мафиотски семейства - сред които крими фамилиите Де Стефано, Тегано и Мартино, са обвързани с български наркотрафиканти и с пране на пари, убеден е авторският екип на книгата.

Припомняме, у нас италианската наркомафия се спряга с името на Евелин Банев - Брендо. Соченият за "кокаинов крал" бе с издадена присъда в Италия, преди делото да бъде върнато на миланския съд за преразглеждане. Преди няколко години се появи и слух, че ндрангетата е обявила награда за главата му, защото схемите му с организацията били разкрити.

В геополитически аспект Ирландия и България са най-апетитни за криминални сделки и нелегален бизнес заради ниските данъци, твърдят Гатери и Никасо. Спомагащ фактор е и ниският приход на населението и ширещата се безработица  - много млади българи били готови да помагат на мафиотите и да прикриват международни сделки с кухи фирми на тяхно име, надявайки се на стабилен доход.

Ндрангетата е с годишни приходи от 44 милиарда евро, като повече от половината от тях се формират именно от трафик на кокаин, сметнали са след разследването си двамата италианци.

Гатери, който активно се бори с италианската мафия и заради прокурорската си дейност живее повече от 20 години под полицейска закрила, разказва в страниците на "Бялото злато" мръсните детайли в производството и разпространението на един от най-употребяваните наркотици.

От елитарна субстанция днес коката е дрогата на купона, може да се намери навсякъде, убеден е той. По думите му истинският цвят на кокаина е бежов - след десет последователни химични реакции и смеска с много вещества, сред които и урина от прасета, дрогата добива бял цвят, за да навява асоциация с нещо безобидно и чисто.

Наркомафията е обвързана с Ислямска държава днес така, както преди беше с Ал Кайда, смята прокурорът, като изброява обстойно и другите терористични организации, които се финансират с наркопари в държави като Перу, Боливия, Бразилия и Аржентина. Всичко това е невъзможно без връзки на трафикантите с политиката, съда, полицията, наясно е Гатери. Той обаче уточнява, че поне за момента няма информация за обвързаност на ндрангетата  с български политици.

Италианското държавно обвинение бележи сериозни успехи в работата си с наркотрафика, който, по правило, е тясно обвързан с корупцията. Всяка година арестуваме много кметове, общински съветници и по 4-5 депутати, пресмята Гатери. Той обаче е категоричен - това е малко, а той иска по-силна съдебна система в родината си.

Пред News.bg италианският прокурор навлезе и в по-лични детайли, мотивирали непримиримата му борба с ндрангетата - той разказа, че в началото на кариерата си е имал възможността да работи в северната част на страната "на спокойствие". Аз обаче не искам да съм спокоен, това щеше да значи да загърбя клетвата си, с плам си спомня той и до днес.

Гатери е уверен в това, че съвсем не са малко онези неотстъпчиви хора с твърд морал, които застават срещу беззаконието. Ние трябва да се подкрепяме, за да подобряваме резултатите си, пожелава си той.