Фалшив имейл се разпространява от името на Министерството на здравеопазването. За това предупредиха от самото ведомство.

Редица граждани и организации са получили на електронните си имейл адреси от името на здравното ведомство с подател label@gafood.hu.

Фалшивият имейл гласи: "Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр".

Здравното министерство обаче уточнява, че съдържанието на въпросния имейл е невярно и не е обвързано с ведомството.

От МЗ посочват, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове и освен това е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчват да не се отваря.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.

МЗ осъжда подобен род спекулации и призовава гражданите да проверяват източниците на всяка информация, свързана с коронавируса.

За фалшивия имейл вече е уведомена Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".