Пропуск на пропускателния режим в затворите ни довели до зачестилите бягства на лишени от свобода. Това показва проверка на Министерство на правосъдието за зачестилите бягства на лишени от свобода.

Служителите от затворите: След бягствата ни забраниха да говорим

Още...

По отношение на бягството от Централния софийски затвор проверката показва, че в 20:30 часа е установено бягството на затворниците от Софийския затвор от охранители на затвора при дежурната вечерна проверка. Извършена е цялостна проверка на затвора, но затворниците не са открити.

Предприети са всички оперативно-издирвателни действия, но без резултат, обясни Свилен Цветанов, заместник-директор на ГД „Охрана".

При последващите проверки относно фактите около бягството са установени няколко пропуски, сочи проверката на правосъдното министерство.

Затворниците са избягали от паровата централа на затвора през стената, от където попадат в приземния етаж на затвора, от там в двора и през ареста на територията на Централния софийски затвор се оказал „изходът към свободата".

„Опел Астра" светлосив на цвят, управляван от униформен служител влязъл на територията на затвора, е установено от проверките към момента. Шофьорът е бил униформен, представил карта на служител на МВР и влязъл в конвойните помещения. След това около 19:30 часа необезпокояван напуснал затвора най-вероятно с двамата столични бегълци.

Заради дъжда, изсипал се в нощта на бягството, от МП предполагат, че служителят на пропуска не е проверил личната карта на шофьора, а му е повярвал, че служебната карта е оригинална. Все пак се записал номера на автомобила. В масивите на МВР се оказало, че такъв служебен автомобил няма.

Имаме пропуски в охранително отношение, заяви Росен Желязков, шеф на затворите. От думите му стана ясно, че затворникът от Бургас избягал, преодолявайки охранителните мерки.

Към момента се водят дисциплинарни производства срещу 13 служители, информира Желязков. Ще има и уволнения.

Директорът на затвора в София  ще бъде наказан с порицание. Наказания ще има за зам.-директорът на затвора, за началник сектор по сигурността, за дежурният главен надзирател, който е бил на смяна, когато е станало бягството.

Уволнение ще има за служителите, пренебрегнали пропускателния режим на затвора в София и затворническото общежитие в Бургас. Ще бъдат предприети редица мерки за затягане на дисциплината, обясни и зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Заради бягствата ще се наложи и закриване на неефективни следствени арести, стана ясно от думите му.

Започват преговори за изграждане на нов затвор в София, обясни Илия Ангелов. Там, където е възможно, арестите ще бъдат преместени в корпусите на затворите.  Ще се засили обучението на охранителите в затворите, като от 24 часова смяна, те ще преминат на 12 часови смени.

Заместник-правосъдният министър представи и справка за бягствата от затворите ни. През 2009 са избягали 15 лишени от свобода. През 2010 г. - 20, през 2011-а - 12, 2012 г. - 14, през 2013-а - 12, а до сега на 2014 г. са избягали 4-ма лишени от свобода.