Над 2500 сигнала са подадени на горещата линия на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за миналата година. От ГДБОП са разследвали една част от тях. В 14 от случаите хора се опитвали да склонят деца към сексуални действия през мрежата. Това заяви пред БиТиВи експертът в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Петя Димитрова.

При разследване бе разкрит фалшив сайт за работа, в който са регистрирани над 2500 българчета. Събирали се данни на малолетни и непълнолетни деца. В сайта се предлагала работа на 12-13-годишни деца. Димитрова обясни, че към момента по нашето законодателство в случая няма престъпление.

Петя Димитрова предупреди, че риск за децата би представлявало споделянето на лични данни онлайн, независимо дали в подобен сайт, фейсбук или където и да е.

По думите й вероятно сайтът представлява намерение за намерение за евентуално извършване на престъпление. Димитрова обясни, че е криминализирано самото намерение за склоняване на дете към сексуални действия. В случая обаче ставало въпрос за намерение за намерение, което в правната парадигма нямало как да се криминализира.

Експертката констатира, че сайтът е направен много хитроумно. Тя определи случая като феномен, с който се сблъскват за пръв път.

Въпреки че предлагането на работа за деца на 12-13 години е незаконно, в същото време нямало работодател, обясни още Петя Димитрова.

Тя отбеляза, че не само българчетата, но децата по целия свят са крайно неосведомени за рисковете онлайн. Затова се правят и редица обучения на учители и на деца. Димитрова изрази съжаление, че светът е такъв, че дори родителите не могат да са докрай полезни.