Днес започва публичната продан за къщата на Яворов. Утре - 16 ноември, трябва да бъдат отворени предложенията. Потвърждавам желанието си да придобием къщата, но при ясни условия. Не можем да купуваме котка в чувал, трябва да са изяснени всички въпроси.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit.

И други искат къщата на Яворов освен Столична община

И други искат къщата на Яворов освен Столична община

Поканата за публична продажба не е оттеглена

По думите й това е първата публична продан на този паметник на културата. "За мен къщата на Яворов е изключително ценен културен и архитектурен обект в София, ценен за всеки софиянец, за всеки българин. Нашето желание и подкрепата от правителството е за закупуване на къщата на Яворов", обясни Фандъкова.

Тъй като за нейното откупуване се изисква сериозна сума публични средства, които не може да бъдат блокирани, от общината са възложили правен анализ.

Къщата на Яворов обявена за продажба на търг

Къщата на Яворов обявена за продажба на търг

Частен съдебен изпълнител продава до 16 ноември

Правният анализ показа че има множество неясноти, които трябва да бъдат уточнени преди да се включим и да участваме в публичната продан, каза кметът на столицата. На първо място - съдебният спор, довел до тази публична продан не е завършил. Последното дело е през февруари. Рискът за всеки евентуален купувач докато не се произнесе ВКС да реши окончателно случая, е огромен. Това е мнението на юристите, цитира Фандъкова.

На второ място има още две вписани възбрани върху имота освен тази, заради която е обявена публичната продан. На трето място има поредици разминавания в документите за собственост.

Фандъкова иска общината или държавата да придобият къщата на Яворов

Фандъкова иска общината или държавата да придобият къщата на Яворов

И жените-социалистки искат домът на Яворов да е общински

Според нея е необходимо първо собствениците да изчистят всички тези въпроси. Всички спорове и други възбрани да бъдат окончателно уредени преди или по време на продажбата.

Готови сме след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща. Това е ситуацията към днешния