Новата наредба на здравното министерство, която намалява надценките за лекарствата в аптеките, няма да доведе до намаляване цените на лекарствените продукти, а до закриване на аптеки.

Това заяви заместник-председателят на Български фармацевтичен съюз Сава Огнянов, цитиран от БНТ.

Според него такава стъпка може да доведе до хаос в лекарствоснабдяването, до фалити на малки дистрибутори и на аптеки в малките населени места.

Надценката, която получава фармацевта, не е печалба, с нея той издържа аптеката си, осигурява заплатите на фармацевтите и наличност на лекарствата, обясни Огнянов.

При намаление над 50% на надценките в аптеките се обезсмисля съществуването на малките аптеки.

Така съществува опасност хората в малките населени места, където над 70% от оборота е от лекарства по здравна каса, да останат без аптеки и лекарства.

Ако все пак наредбата бъде приета, ще започнат протести, каза Сава Огнянов. Те ще започнат с поетапно почасово затваряне на аптеките, с протести пред Министерски съвет и изпращане писма до институциите.

"Не можем да не сме доволни, че макар и с малко, цените на лекарствата ще паднат", коментира по повод проектонаредбата Веска Събева, председател на Конфедерация „Защита на здравето".

Въпреки всичко смятаме, че това ще бъде много временна мярка, допълни тя.

Конкретна грижа за пациента би било премахването на ДДС или диференцирано ДДС върху лекарствата, твърдят от пациентската организация, информира zdrave.net.