Представителите на министерството продължават да заблуждават хората, че цените на лекарствата ще поевтинеят след намаляването на максималните надценки на аптеки и дистрибутори.

Това заявиха от Българския фармацевтичен съюз.

Припомняме, преди дни аптеките в цялата страна затвориха за час в знак на протест срещу водената от МЗ политика.

Индиректният икономически ефект от наредбата за цените на лекарствата е, че държавата изземва отстъпката, която пациентите получаваха от аптеките, твърдят още от БФС.

БФС е в готовност за още протестни действия, ако здравното ведомство продължи да отказва конструктивен диалог по проблемите в сектора, допълват от съсловната организация.

Съюзът е категорично против продължаващите опити на Министерството на здравеопазването за създаване на напрежение между фармацевти и пациенти.

Подобна спекулация може да бъде резултат само от опит за заблуда или от дълбоко неразбиране на принципите на ценообразуване във фармацевтичния сектор.

Намаляването на надценките не води механично до намаляване на крайната цена, тъй като трябва да бъдат отчетени и редица други фактори, обясняват фармацевтите.

Основният от тях е, че при новите условия фармацевтите ще имат по-нисък доход и вече няма да могат да си позволят да дават на пациентите отстъпки от цената, каквато бе практиката до момента.

Това означава, че индиректният икономически ефект от наредбата ще бъде, че държавата изземва отстъпката, която досега пациентите получаваха от аптеките, което е далеч от търсения от МЗ социален ефект, твърдят от съюза.