Българският фармацевтичен съюз обвини Министерство на здравеопазването в липса на прозрачност. Поводът е, че БФС  е научил от сайта на ведомството за готвения проект за промени в Закона за лекарствените продукти, съобщиха от съсловната организация, цитирани от zdrave.net.

Oт там посочват, че законопроектът е изготвен без участието на фармацевтите и без знанието на Висшия съвет по фармация към министъра на здравеопазването. Тази институция е консултативен обществен орган с правомощия да обсъжда и дава становища по основните насоки и приоритети в областта на фармацията, отбелязват от БФС.

По същия начин Министерски съвет е приел на 29 юли План за изпълнение на мерки за оптимизация на държавната администрация, където над 50% от заложените мерки за МЗ се отнасят до режима за производство, внос и търговия с лекарствени продукти, твърдят фармацевтите.

И в този случай обаче от министерството не са счели за необходимо да представят тези мерки нито на БФС, нито на Висшия съвет по фармация.

Така, приемайки мерките без яснота относно приложението им и без знание за позициите на съсловието, министерският съвет е бил подведен, смятат фармацевтите.

Те отбелязват, че това показва „тревожно сходство с изготвената стратегия за реформа в здравеопазването, която не бе подложена на предварително обществено обсъждане".

От БФС настояват изготвеният законопроект и приетите от Министерски съвет мерки да бъдат подложени на обществено обсъждане, а отговорните длъжностни лица да понесат своята отговорност за липсата на публичност в работата си, която е в нарушение на действащото законодателство.