В България надценките върху лекарствата за търговците на едро и на дребно са най-ниските в Европа.

Това сочат данните на EFPIA и IMS Health, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз. От там добавят, че двете компании са официалният международен източник на информация за фармацевтичния сектор

От БФС посочват, че за периода 2000 - 2008г. у нас надценките върху лекарствата за търговците на едро и на дребно непрекъснато намаляват за сметка на останалите компоненти в крайната цена.

В момента доходите на търговците са на нива, които покриват само минималните необходимо-присъщи разходи, твърдят фармацевтите.

Те са категорични, че твърденията от  последните седмици, че заради надценките на аптеките, цените на лекарствата у нас са много скъпи, са спекулативни.

Фармацевтите изтъкват три причини, заради които цената на лекарствата е завишена. На първо място те посочват ниският жизнен стандарт на населението. Другите две водещи причини, според тях са ниското ниво на реимбурсация от страна на НЗОК, както и високата ставка на ДДС за лекарствените продукти.

Най-голяма роля при определяне на крайната цена на лекарствата у нас изиграва ДДС, който е в размер на 20%, както за всички останали стоки. В повечето страни от Европейския съюз ДДС върху лекарствата въобще не се начислява, посочват фармацевтите.

От съюзът напомнят, че декември 2007г. надценките на различните групи лекарства бяха намалени драстично с около 20%. Тогава министърът на здравеопазването обяви, че за сметка на това държавата ще гарантира на търговците заплащане на законния процент надценка за лекарствата, заплащани с публични средства.

БФС счита, че евентуална промяна на съществуващите надценки на лекарствата ще цели елиминиране на голяма част от по-малките аптеки и създаване на вериги от аптеки. Последното ще има пагубно значение за лекарствоснабдяването в България, предупреждават фармацевтите.