болницаРодните фелдшери скочиха срещу новата „Наредба за професионалните дейности на фелдшерите", одобрена от здравния министър д-р Стефан Константинов и публикувана в Държавен вестник, бр.15. от 18.02.2011 г., съобщи money.bg.

Наредбата ограничава правото на фелдшерите да диагностицират и провеждат лечение в рамките на тяхната компетентност, ограничава и възможностите им да се усъвършенстват като медицински професионалисти в различни форми на продължаващо обучение, пише в протестно писмо на медицинските работрници.

Те посочиха, че професията им е регулирана, тоест е от стратегическо значение за държавата и за нея са необходими специални знания и умения.

В Наредбата безочливо са дискриминирани и ограничени професионалните права на фелдшерите в България, придобити от тях в медицински институти и колежи! Не са намерили място именно тези дейности, за които сме получили подготовка по време на обучението ни, които са изброени в квалификационната характеристика на професията ни", пишат в гневното си писмо фелдшерите.

Според фелдшерите вече е факт регулираната медицинска професия, а сега с наредбата взаимствани части напомнят кражба на интелектуална собственост.