До края на годината приватизация на болници няма да има. Това прогнозира икономистът от „Отворено Общество" Георги Ангелов.

Със сигурност славата на приватизацията в България не е добра, а и другата година предстоят избори, обясни аргументите си Ангелов.

Той припомни, че до този момент държавата не е правила успешна приватизация, нито заради което хората са останали с погрешно впечатление.

„Държавата нито намери подходящ стратегически инвеститор, нито взе достатъчно средства. Сега хората мислят, че приватизацията е нещо лошо. Тя е нещо лошо в българския случай", каза Георги Ангелов.

По думите му на забавянето на приватизацията на болниците ще повлияе и финансовата криза в световен мащаб.

Георги Ангелов смята, че в здравеопазването у нас трябва да се разчита на големи чужди инвеститори.

Въпреки че парламентът даде зелена светлина за болничната продажба през май, приватизация на лечебни заведения на стратегически инвеститори едва ли може да има преди 2010 година заради зациклилата реформа в сектора.

Това става ясно от доклада на институт "Отворено общество" за възможностите и предизвикателствата пред приватизацията на болници.

Според автора на доклада Георги Ангелов необходимо условие за привличането на добър инвеститор е наличието на вече извършена реформа и законодателна сигурност.

Само те могат да дадат увереност на частните компании и да ги стимулират, смята Ангелов.
Според него премахването на монопола на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е задължително условие за отпушването на болничната продажба.