Кандидатът за кмет на БСП за Силистра и бивш евродепутат Момчил Неков е използвал неправомерно фотография в предизборната си кампания. Снимката е на фотографа Георги Марков, който се оплака за нарушаването на авторските му права на пресконференция на БТА.

Марков се срещнал с евродепутата и поискал да уредят авторските права. Фотографът се е обърнал и към адвокат Емил Георгиев, както вече е подадена и жалба в прокуратурата.

Политиците трябва да бъдат за пример, подчерта Марков. Самият Неков считал, че срещу него се води антикампания в качеството му на кандидат за кмет на Силистра. Адвокатът смята, че самият факт, че Неков е използвал снимката, говори за нейната стойност. По думите му щом се плаща за концерти, редно е да се плаща и за снимки.

Поводът е важен да отправим един призив към всички фотографи, автори, когато установят, че някой им използва неправомерно произведението, да сезират институциите, каза Георгиев. Ако се приема, че няма проблем в това, ще се стигне до разбирането, че авторският труд няма стойност, по думите му. Все пак адвокатът не изключва Неков да е просто потребител. Георгиев не каза точната сума, за която Марков съди Неков. Тя била обаче четирицифрена.

Друг кандидат също използвал снимката, но той е платил за отстъпване на авторско право. Фокусът не е върху това, което търсим, поясни адвокат Георгиев. Фокусът е върху това, че всеки трябва да заплаща за чужд продукт. Най-малкото снимката била направена със скъпа техника, а свободното й използване е социално неприемливо, посочи защитникът на Георги Марков. Какво общество ще бъдем ние, ако не защитаваме творците си, попита още Емил Георгиев. За открадната снимка законът предвиждал до шест години затвор. Това нямало да се постанови за човек с чисто съдебно минало.

Георги Марков и Емил Георгиев смятат, че трябва да се използва всеки повод да се дава гласност по проблема с авторското право.