Организирана престъпна група, извършваща измами, изнудвания, кражби и други, е разбита при спецакция в Габрово, проведена тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на операцията са задържани лидерът на групата - криминално проявеният Г.М. - Лотоса (28 г.) и още трима мъже - М.М. (33 г.), Г.Д. (30 г.) и криминално проявеният П.Н. - Гущера (29 г.).

По време на разследването са проверени шест адреса и три автомобила, иззети са 4 газови пистолета, боеприпаси, множество документи (нотариални актове, записи на заповеди, пълномощни и други), компютърни конфигурации, вещи - обект на кражби, пари, метални боксове и полицейски атрибути.

Установена е схемата, по която групата е действала - намирали са хора с нисък социален статус, с психични отклонения или алкохолно зависими, които чрез въвеждане в заблуждение или чрез заплахи, са били принуждавани да прехвърлят недвижими имоти на членове на групата или техни близки.

В почти всички случаи потърпевшите получавали минимални суми - от порядъка на 1000 лв., или изобщо нищо не са получавали.

На Г.М., М. М. и П.Н. е наложена 72-часова мярка „задържане под стража".

Образувано е досъдебно производство. Работата по изясняване престъпната дейност на групата продължава.