Има данни, които биха могли да предизвикат скандал.

Това бяха думи на началника на Столичния инспекторат Гален Ганчев по повод на разследването, което в момента тече в общинското предприятие „Трамкар".

В студиото на БТВ Ганчев обаче отказа да посочи, с аргумент за следствена тайна, конкретни факти, с което индиректно даде положителен отговор на въпроса дали схемата за източване на фирмата води към политически партии.

Също недиректно Ганчев отговори на въпроса има ли общински предприятия, в които няма нарушения. Той посочи, че нарушения се откриват само при проверки, а има общински фирми, които не са проверявани изобщо.

Гален Ганчев подчерта, че не счита за редно да се хвърлят в общественото пространство тези, за които не може да се дадат веднага доказателства.

От друга страна, началникът на инспектората каза: „Фактите са налице - лошото е, че парите ги няма".

Той обясни, че в момента тече проверката на сектора за горивата в Трамкар, предстои и проверка на металите - как са закупувани и използвани, така че окончателните заключения на комисията ще бъдат готови не по-рано от месец.

„Искрено се надявам Христоско Вретенаров да каже каква е била схемата", каза Ганчев.

Той обясни, че на този етап няма много основания да се прави сравнение между начина на източване на двете предприятия - „Трамкар" и „Топлофикация - София", тъй като счетоводно при Валентин Димитров всичко е било изрядно, доколкото в „Трамкар" има касови ордери, т.е. има документ, че парите са взети от касата и от кого са взети, но не се знае какво става с тях след това. Друга отлика е фактът, че засега Вретенаров дава признаци, че ще сътрудничи на разследването.

В студиото на БТВ Гален Ганчев обясни, че проверките от страна на инспектората на Столична община се правят само при сигнал, който мотивира индивидуална заповед на кмета за извършване на съответната проверка.
Самият инспекторат е без изградена структураза вътрешноведомствен контрол, каза Ганчев.

Предстои обаче да се направи цялостна проверка за фирмата за озеленяване, тъй като има данни за липсващи около 330 000 лв.

За информацията, която Любен Дилов - син, който е и бивш общински съветник, даде, че съществува нелегална печатница за билетчета в общината, Гален Ганчев каза, че не може да потвърди, тъй като не разполага с никакви факти. Би трябвало обаче разследващите органи да проверят сигнала и „ако се окаже вярно - добре дошло."

Според началника на инспектората, крайно време е в България да започнат да се прилагат европейските норми на поведение в обществения живот и да престане да се използва политическата система като средство за забогатяване"