Министър Гайдарски беше категоричен, че софиянци няма да пострадат от ефективната стачка в "Пирогов", защото е разработена програма за разпределение на спешните случаи в столицата.

"Пирогов" поема около 25% от спешната помощ, а има 25 болници в София, така и по 1% от пострадалите да поемат, пак няма да има проблем, допълни министърът, цитиран от БНР. 

Той за пореден път заяви, че няма да прави повече никакви компромиси.

Направих всичко възможно да няма стачка". Министър Гайдарски допълни, че новото ръководство няма никаква възможност да работи при тези условия и в крайна сметка ще остави стачниците да се оправят сами. "Аз се страхувам, че хората и от последния Борд ще напуснат", допълни министърът и подчерта, че тази болница повече не може да се управлява.

Стачниците искат "Пирогов" да си остане болница, каквато е била преди 10 ноември. Това беше коментарът на здравния министър. По думите му "Пирогов" е единствената болница в страната, която не е преструктурирана до момента.

"Ние искаме спешният институт да бъде едно елитно заведение, да работи на високо ниво, да има европейски вид, а те - да си остане като преди", каза Гайдарски.

Припомняме, че след като тази сутрин лекарите и медицинският персонал в болница "Пирогов" обяви началото на ефективна стачка, Министерство на здравеопазването разпространи съобщение до медиите, че смята стачката за незаконна, тъй като стачният комитет не е представил необходимите документи в срок.