В „Пирогов", започва цялостна проверка на лечебната дейност и финансовото състояние на болницата по заповед на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, съобщиха от МЗ.

Одитът е разпореден в резултат на проведената в сряда, 6 юни, среща между ръководството на Министерството на здравеопазването, ръководството на „Пирогов" и представители на протестиращите медицински специалисти в болницата. Целта е да се направи пълен анализ на фактическото състояние на лечебното заведение и възможностите за подобряване на неговата ефективност.

Ще бъде извършена цялостна проверка на дейността на „Пирогов" за последните 2 години - медицински показатели, финансови резултати, задлъжнялост и стабилност, структура, използваемост и натовареност на различните звена в болницата, организация на работата, оценка на качеството на медицинското обслужване, размер и разпределяне на възнагражденията.

В проверяващата комисия ще участват представители на Инспектората на МЗ и три дирекции в него - „Медицински дейности", „Бюджет и счетоводство", „Правна", както и външни експерти в областта на болничното управление.

Резултатите от проверката и мерки за подобряване дейността и финансовото състояние но болницата ще бъдат огласени публично.

Едновременно с тази проверка ще бъде направен цялостен анализ на системата за спешна помощ в София и ролята и мястото на „Пирогов" в нея.

Спешните случаи в столицата се поемат от 25 болници. По данни на Центъра за спешна медицинска помощ за първото тримесечие на тази година хоспитализираните по спешност в София са близо 15 000 души. 27% от тях са приети в „Пирогов". Най-голям спешен прием има в още четири болници, които поемат общо 40% от хоспитализираните, съответно от 9 до 12% всяка от тях.

От 1 февруари във всички областни болници в страната функционират спешни приемни отделения. МЗ заплаща на 48 лечебни заведения за оказаната от тях спешна медицинска помощ  на пациенти, които след това не подлежат на хоспитализация.