Спецполицаи от ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет във Враца, съобщи МВР. На 18 април 2017 г. Специализираната прокуратура обвини петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец.

С.И., Р.Р., С.М., Д.М. и Д.П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

Четирима от задържаните са арестувани във Враца, а петият - на летище София, при опит да напусне страната.

От вътрешното ведомство отчитат, че операцията е пореден резултат от наложената политика на ГДБОП и Спецпрокуратурата за противодействие на местни престъпни структури, тероризиращи значителна част от населението в отделни региони чрез всяване на страх. Подобни действия бяха предприети срещу престъпни групи в село Галиче, Сливен, Разград.

Жители на Галиче се страхуват за живота си след пускането на Чоков

Жители на Галиче се страхуват за живота си след пускането на Чоков

Докато кметът Ценко Чоков е бил в ареста, в селото е нямало палежи и побои

Според събраните до момента доказателства петчленната група във Враца е действала от януари 2009 г. Членовете на бандата са предоставяли кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността.

Спрямо нередовните платци са прилагани силови действия. Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често "стимулирали" длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.

До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия.

Един от групата - Р. Р., е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата задържани единствено Д.П. до момента е бил с чисто съдебно минало.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. До края на деня в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на всеки от тях.