Жители на село Галиче протестират срещу освобождаването от ареста на кмета на селото Ценко Чоков.

"Страх ни е за живота, за семействата, за собствеността ни. Въпрос за трети клас е кой е лидерът на престъпна група на Ценко Чоков", запитаха протестиращите пред bTV.

Спецсъдът пусна Ценко Чоков под домашен арест

Спецсъдът пусна Ценко Чоков под домашен арест

На свобода излиза и синът му

Хората разказаха, че докато кметът им е бил в ареста, е било по-спокойно - "нема палежи, нема побои, нема нищо", заявиха те.

Един от протестиращите Радулов, разказа пред камерата: "Преди година и половина Ценко Чоков ми запали къщата, заплашва ме пред разследващите четирима полицаи, че ще ме пребие. Биха ме, отвличаха ме, завираха ми шишета в гъза, какво ли не ме правиха. Аз и тези хора живеем в страх, не знаем кога пак ще ни отвлекат, пак ще ни запалят".

Друг човек разказа, че има 9 операции, от 15 години ходи по лекари, но никой не може да му каже какви са причините за заболяванията му, нито му обръщат такова внимание, каквото е получил в следствения арест Ценко Чоков. "Докторите вдигат раменете и казват - не знаем какво е, ходя при професори", каза протестиращият.

Припомняме, в ареста Чоков се оплаква от двустранна коскартроза, артериална хипертония втора степен, захарен диабет тип 2, клаустрофобия.

Според съпругата на Чоков недоволството от жителите на Галиче е едно и също от месеци наред. Тя се опасява, че това настройва обществото срещу семейството й.

"Сега предявяват материалите по делото, там пише доста странни неща, повечето жалби са от г-н Кушинов, от различно естество - стрелба с автомати, с пистолети, кълцан, нарязван, посечен с брадва, от преживяното вече е импотентен. Като сценарий на филм на ужасите е написано", каза съпругата на Чоков обвиненията към мъжа й.

"Шест човека 8 месеца са в ареста, близките им страдат. Атаката основно е към Ценко и за да бъде по-големия виновник му притуриха всички тези хора. Селото ни е доста голямо, има доста жители, досега не са дали индикации, че се страхуват. Всеки ден ме срещат, питат кога ще се върне", каза съпругата на Ценко Чоков.

Ценко Чоков да остане в ареста въпреки клаустрофобията си, препоръча експертизата

Ценко Чоков да остане в ареста въпреки клаустрофобията си, препоръча експертизата

Скандалният кмет прекарвал повечето време в болницата на затвора

В отговор самият Кушинов запита: "Аз ли запалих на хората къщите, аз ли се насекох с брадвата, аз ли си запалих колите".

Жена, която е на протеста в сряда сутринта, запита защо пускат и сина на Чоков, който би младеж от селото без причина. "Ако тези хора бъдат пуснати, повечето ще се изселим, отиваме на границата с Германия, ще си хвърлим личните карти и ще искаме убежище, защото тук се извършва геноцид", заяви протестиращ.

"На този дирек Чоков връзваше хората и ги пребиваше голи до кръста по това (зимно - б.р.) време", посочиха протестиращи.