Служители на ГДБОП от отдел "Трансгранична престъпност", сектор "Трафик на хора" и френските им колеги прекратиха дейността на организирана престъпна група, занимавала се с набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги.

Съвместните полицейски действия започват през 2016 г., когато във Франция стартира разследване за сексуални престъпления, участие в организирана престъпна група и трафик на хора. В България проверки са предприети за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и организиране на престъпна група.

В процеса на двустранното партньорство по случая е осъществен значителен обмен на информация и са установени 19 участници в организираното престъпно сдружение и около 30 жени, сексуално експлоатирани в различни райони на френската столица.

След координиране, преди дни групата е неутрализирана, като при съгласувани и едновременни действия в двете страни са задържани общо 17 души, 11 от които - във Франция, съпричастни към престъпната дейност.

ГДБОП разби група за трафик на хора

ГДБОП разби група за трафик на хора

Спецпрокуратурата обвини петима

В България, с участието на служители на ГДБОП във Варна, Силистра, Добрич, Търговище и Шумен, са задържани 6-ма, след които и лидерът на групата. За тях има издадена Европейска заповед за арест от френските съдебни власти и вече са започнати процедури за изпълнението им.

Работата по изясняване на престъпната дейност на организираната група продължава, като в рамките на операцията е установен и се издирва още един участник, за когото от Франция е издадена Европейска заповед за арест.