ГДБОП осуети нелегална сделка с антики в София, съобщава БНР. При проведената акция в столицата са задържани четирима иманяри.

Те извършвали сделка в паркиран автомобил.

Извървени са обиски и претърсвания в 7 жилища и 2 автомобила, собственост на задържаните.

Служителите на ГДБОП открили 4 предмета, имащи белези на културни ценности, както и 7 матрици за изготвяне на фалшиви антични монети.

Иззеха множество антики и културни ценности при акция на ГДНП в София

Иззеха множество антики и културни ценности при акция на ГДНП в София

Задържан е 45-годишен мъж, извършвал незаконна търговия с антики

По-късно от Софийска градска прокуратура (СГП) съобщиха, че след акцията са повдигнати обвинения на двама души и за всеки от тях е определена мярка за неотклонение "парична гаранция". Досъдебното производство е започнато на 2 юни 2022 г. от ГДБОП и се води под ръководството и надзора на СГП.

От държавното обвинение разкриват и подробности по случая. Двамата обвиняеми са били в момент на продажба на монети. Чрез експертна справка е установено, че монетите са римски и византийски с висока научна и художествена стойност. Извършени са 12 обиски и претърсвания на територията на Стара Загора, Пловдив, Харманли, Симеоновград и София. Намерени са още вещи и предмети с външни белези на културно-исторически ценности, които предстои да бъдат изследвани, както и металотърсачи и други предмети.

Наблюдаващият прокурор е счел, че има достатъчно доказателства за привличане на двамата задържани като обвиняеми. Според него има обосновано предположение за това, че двамата в съучастие са предлагали за отчуждаване културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по установения в закона ред.

Разследването по случая продължава.