Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" сигнализира а спам атака в интернет.

В края на юли в отдел "Киберпрестъпност" при са получени много сигнали от интернет потребители за получени имейли с текст на английски език и искане за заплащане с виртуална валута биткойн. Сумата възлизала на приблизително 3000 американски долара.

Спецотдел в ДАНС брани стратегическите обекти от кибератаки

Спецотдел в ДАНС брани стратегическите обекти от кибератаки

Към МС ще има и съвет по киберсигурност

Киберпрестъпниците заплашвали, че са компрометирали компютърната конфигурация и знаят парола, ползвана от потребителя. Те спекулирали, че имат позорящи видео материали, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата.

От ГДБОП информират, че кампанията представлява незаконен опит за бързо набиране на средства за престъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите.

Кибербандитите използват неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в "нелегитими" сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

ГДБОП участва в международен кибер удар срещу терористична пропаганда

ГДБОП участва в международен кибер удар срещу терористична пропаганда

ЕС, Канада и САЩ удариха новинарската агенция на "Ислямска държава" - Amaq

Служителлите от ГДБОП съветват хората да не отварят съмнителни имейли и да не извършват плащания за подобни откупи. Като полезна стъпка експертите съветват интернет потребителите да се снабдят с надежден антивирусен софтуер.

За всеки киберинцидент да информират съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.