Кабинетът предлага Закон за киберсигурността, който да защитава стратегическите обекти от хакерски атаки.

За целта в Държавна агенция "Национална сигурност" се създава Център за мониторинг и реакция на инциденти със значително увреждащо въздействие върху мрежовата и информационната сигурност на стратегическите обекти и дейности, от значение за националната сигурност и класифицираните мрежи.

ДАНС иска тайно да вкарва агенти в частни фирми и институции

ДАНС иска тайно да вкарва агенти в частни фирми и институции

Ще следят за нередности и злоупотреби без знанието на ръководствата

Центърът ще изпълнява мониторинг на инциденти в мрежовата и информационната сигурност на стратегическите обекти и дейности, от значение за националната сигурност.

Към него ще се подават ранни предупреждения, сигнали за тревога, съобщения и разпространяване на информация за инциденти и рискове сред стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Центърът ще изготвя методическо съдействие при киберинциденти и ще осигурява динамичен анализ на рисковете и инцидентите и информация за текущата ситуация.

МС: Недялко Недялков и Николай Ненков остават зам. шефове на ДАНС

МС: Недялко Недялков и Николай Ненков остават зам. шефове на ДАНС

Недялков е на поста от 2013 г., Ненков е на поста с и.д.

Предвижда се центърът в ДАНС да поддържа готовност за координирана съвместна реакция в рамките на националната координационно-организационна мрежа за киберсигурност при инциденти в мрежовата и информационната сигурност на стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност.

Министърът на вътрешните работи провежда държавната политика в областта на противодействието на киберпрестъпността, пише в проекта.

Според документа, органите на Министерството на вътрешните работи извършват дейности по разследване и оперативно-издирвателна дейност за противодействие на киберпрестъпността и произтичащите от нея заплахи за националната сигурност и за опазване на обществения ред.

Пак в МВР трябва да поддържат и развиват способности за киберпревенция и защита, реакция, разследване и адекватно правоприлагане при киберпрестъпления.

Силовото ведомство ще усъвършенства организационната база и способностите на органите за разкриване и разследване на престъпни дейности в киберпространството и установяваването на ефективно взаимодействие с всички заинтересовани страни (публични и частни) от Националната система за киберсигурност. Към МС ще има и съвет по киберсигурност.