С промени в закон, ДАНС иска да внедряват тайни агенти в частни фирми и институции. Ще следят за нередности и злоупотреби, а всичко това да се случва без знанието на ръководствата. "Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас", коментира пред НоваТВ Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Велев обясни, че "използването на специални разузнавателни средства - СРС се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия". Дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори, смята той.

Исканията за СРС нарастват

Исканията за СРС нарастват

Най-много върнати дела и оправдани има по делата за корупция

Според бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, промените не са големи и няма да доведат до проблеми. "Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие", коментира той.

Подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация, смята Йорданов. "В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим", обясни бившият вътрешен министър.

МС: Недялко Недялков и Николай Ненков остават зам. шефове на ДАНС

МС: Недялко Недялков и Николай Ненков остават зам. шефове на ДАНС

Недялков е на поста от 2013 г., Ненков е на поста с и.д.

Според публикуван на страницата на ДАНС Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", предложен от правителството: "Действащият към момента ред за прикритие на служители на Агенцията не съответства на нуждите за бързото и ефикасно прилагане на този институт с оглед динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност, като се създават затруднения с оглед спазването на принципите на конспиративност и законност и прилагането на разпоредбите, уреждащи защитата на класифицираната информация."