Неутрализиран е кюрдски канал за мигранти през България към Западна Европа. Успешната операция е проведена от служители на ГДБОП, под ръководството на Специализираната прокуратура

Срещу седем участници в организирана престъпна група за превеждане на мигранти през територията на България са повдигнати обвинения. Шестима от тях са задържани на 14 декември в хода на специализирана операция, проведена от служители на ГДБОП на територията на София.

Един от участниците е успял да се укрие и е обявен за общодържавно издирване. Според събраните първоначални данни групата е била организирана и водена от кюрди (трима от които са сред обвинените) и е превеждала през българската територия кюрди от Ирак, Иран и Сирия по посока Сърбия или Румъния. Крайната дестинацията на канала са били страни от Западна Европа.

Схемата била следната - мигрантите пристигали от Турция нелегално през зелена граница или в тайници на международни автобуси и камиони. На уречени места участници в групата ги посрещали с автомобили, откарвали ги в София и ги настанявали по квартири срещу 20 лв. на ден на човек.

Таксата за превеждането от Турция до София била по 2000 евро всеки, като част от парите за "услугата" са "превеждани" по арабска система. Към Сърбия или Румъния мигрантите били транспортирани на малки групи от по 7-8 човека, където ги поемали местни каналджии.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четирима от участниците в групата е наложено задържане до 72 часа. На 17 декември Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата за налагане на мярка "задържане под стража" и за четиримата. На другите двама обвинени са наложени парични гаранции. Предстои предявяване на обвиненията и на седмия участник, след като бъде задържан.