Мащабна полицейска операция, проведена на 19 август в област Пловдив, неутрализира международна организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на мигранти по Западно-Балканския маршрут.

Разбитата престъпна група включва граждани на Сирия, Йордания, България и Молдова. Българският участник е отговарял за осигуряването на автомобили и контролирал транспортирането на мигрантите, които са били набирани предимно от Република Молдова чрез интернет платформи. Групата използвала мобилни приложения за комуникация между членовете си.

В рамките на операцията са арестувани осем лица, включително лидерите на групата. На седем от тях са повдигнати обвинения. Извършени са 15 обиска на адреси и пет претърсвания на автомобили, при които са иззети 1.5 грама кокаин, незаконно оръжие, множество банкови карти, документи за парични преводи и моторни превозни средства, както и 16 мобилни устройства.

От началото на април тази година са регистрирани 17 случая на задържане, свързани с тази група, при които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. Задържани са над 20 шофьори, предимно молдовски граждани, както и единични случаи на сирийци и сърби. Автомобилите, използвани в схемата, са били с българска регистрация, предимно с временни транзитни номера.

Операцията е координирана от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в тясно сътрудничество с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Гранична полиция", под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив. В акцията са участвали и служители от други дирекции на МВР, както и представители на Европол.

Разследването на ГДБОП е подпомагано от Европол и партньорски служби от Румъния и Молдова, както и от проект за подобряване на трансграничното сътрудничество в борбата с организираната престъпност.

Хванаха над 1000 мигранти в страната за месец

Хванаха над 1000 мигранти в страната за месец

Увеличават се образуваните досъдебни производства