На 12 май ГДБОП разбива групата за лихварство, тормозела жителите на столичния квартал „Филиповци”, които имали нежду от заеми от 100 до 5000 лв.

Успеха си представиха на съвместен брифинг МВР, ДАНС, ГДБОП и Специализираната апелативна прокуратура, на който бяха дадени и подробности от 17-часовата операция срещу нелегални мигранти в страната, проведена вчера.

Сума от над 1000 лв. се обезпечавала с имот или автомобил. Имотите обаче не се връщали, въпреки че кредитът е изплащан или изплатен. На длъжниците се обяснявало, че дължали още лихви.

За „офис” лихварите използвали автомивка – там от полицаите са намерили 5 000 лв. Намерени са и лични карти на длъжници и техни дебитни карти, от които групата теглела пари.

Задържани са 7 от общо 8-те членове на групата, а единият се издирва. Ръководител е Януш Йорданов.

Петима от групата са в ареста с мярка „задържане под стража”, а двама са с парична гаранция.

Защо органите на реда обвързаха акцията за лихварство и акцията от вчера за мигрантите?

Съвсем случайно антимафиотите намерили в къщата на Януш 30 бежанци, които се идентифицирали като иракчани и сирийци. В хода на находката станало ясно, че лихварите се били преквалифицирали и в каналджийство, набирали и шофьори, които да превозват бежанците по канали към Западна Европа.

Оказва се, че групата от 2014 г. е развивала каналджийската си дейност. А иначе от 2009 година тормозела с лихварство и изнудване жителите на „Филиповци”.

Органите на реда обясниха защо чак след 6 години е установена тази група – едва сега свидетели проговорили.

Над 20 души са разпитани, част от тях са явни свидетели, има и анонимни.

Иначе от МВР са доволни, че тази година при мащабната операция вчера са заловили в пъти по-малко незаконни мигранти в сравнение с миналата година.

Заради това главният секретар на МВР Георги Костов прави констатацията, че охраната на границите ни с Турция и Гърция е ефективна и дава резултати.

От 6 часа сутринта вчера до 23 часа 1431 служители на реда са включени в акцията, разпростряла се на територията на София, Бургас, Ямбол, Сливен, Враца, Монтана, Стара Загора, Хасково и други градове. В операцията са участвали 438 автомобила, като са проверени 1010 обекта, оценени от органите на реда като рискови.

Проверени са 4976 автомобила, констатирани са 62 нелегални мигранти, 11 от тях са под 18 години. 23 от 62-та са незаконно проникнали на територията на страната.

39 от вчера заловените мигранти все пак имат някакъв статут. Хванати са и 34 каналджии. С мярка „задържане под стража” са 75 лица.

6-ма от нелегалните са били обявени за общонационално издирване, стана ясно от представените от главния секретар на МВР Георги Костов данни.

Образувани са три досъдебни производства за каналджийство. 14 досъдебни производства са образувани по различни членове на Наказателния кодекс.

Органите на реда са установили три незаконни оръжия и са конфискували 116 боеприпаса. Операции, като проведената вчера са периодични, посочи още Георги Костов.
Това няма да ни успокои, заяви още той по повод успешната акция и се закани проверките на органите на реда в сферата да продължат.

Костов увери, че по всички български граници са предприети мерки за недопускане на нелегално преминаващи. „Не отчитаме засилен миграционен натиск”, посочи Георги Костов.

Вчерашната акция е първата мащабна за годината, но малки регионални операции се провеждали ежеседмично.

Тепърва предстои агенти на ДАНС да установят произхода на нелегалните.