Шестима мъже са задържани от служители на ГДБОП в рамките на специализирана полицейска операция по установяване и задържане на участници в организирани престъпни структури.

Акцията е насочена срещу участници в организирани престъпни структури, за които има данни, че през периода 2007-2009 г. са извършвали отвличания, изнудвания, пране на пари, силово оказване на натиск върху свидетели, собственици на фирми, бизнесмени, търговци и жалбоподатели.

В хода на акцията са задържани шестима души:

  • 41-годишен мъж - криминално проявен, с повдигнато обвинение в съучастие при извършване на отвличане
  • 30-годишен мъж също криминално проявен и осъждан, за когото има данни, че се занимава със скимиране на банкови карти и склоняване към проституция
  • 36-годишен криминално проявен, с повдигнато обвинение за незаконно притежаване на взривоопасни вещества
  • 39-годишен криминално проявен, осъждан за въоръжен грабеж, заподозрян във връзка с лица от "Наглите"
  • 40-годишен - регистриран за хулиганство
  • 41-годишен също заподозрян в извършване на незаконна дейност.

При проведените обиски, претърсвания и изземвания от дома на 41-годишния са намерени и иззети газов пистолет "Берета"- преработен в боен, и електронна везна.

В апартамента на 39-годишния спецполицаите открили четири мобилни телефона, лаптоп, приспособление за отваряне на моторни превозни средства.

Намерени са и компютърна система за лек автомобил "БМВ", метална палка и хладно оръжие.
От дома на 36-годишния задържан са намерени други четири мобилни телефона.

Продължават оперативните действия за установяването и документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните.

По-рано от полицията поясниха, че операцията е насочена срещу криминално проявени лица от силовите структури на организирани престъпни групи, известни като "Силоваци".

По думите на министър Цветанов сред тях има и бивши полицаи. Операцията е проведена във Вакарел, Своге и Манастирски, каза по-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов.
"За „силоваците" имаме данни за евентуална съпричастност към извършването на „мокри поръчки", коментира министърът.

28-годишният мъж е задържан в столицата днес следобед в хода на операция "Факирите". Така броят на задържаните в нея вече е 10.