ГДБОП разби част от мрежа за обмен на крадени данни от кредитни карти. При получаване на пратка, закупена с крадени данни от кредитна карта на чужд гражданин, е задържан 20-годишният бургазлия З.С., съобщиха от МВР.

След няколкомесечно разследване на антимафиотите разбиха международна мрежа, търгувала с чужди данни, които били използвани за пазаруване на скъпи стоки от онлайн аукциони.

Мрежата била създадена изключително професионално, като за целта са били използвани чуждестранни хакерски форуми за обмен на информация, виртуална световна банка за анонимно разплащане и други способи, чрез които участниците прикривали следите си.

При претърсване на домашния адрес на З.С. са намерени много вещи, купени от онлайн магазини, огромен брой данни на кредитни карти на чужди граждани, повечето американски, над 20 пощенски кутии, използвани от задържания за осъществяване на дейността му, списъци на хакерски форуми и кореспонденция с лица от цял свят за обмен на данни на кредитни карти.

Въпреки защитната теза на задържания, че е само „муле" в международната мрежа, версията му била разбита при анализ на компютъра му. По-късно З.С. направил пълни самопризнания, като разяснил подробно престъпната си дейност от 2009 г.

Установено е, че задържаният до този момент е оставал извън обсега на службите, тъй като правел покупки за не много високи суми - не повече от 200 лв., но често и ползвайки крадени данни от различни карти - всичките на чуждестранни граждани.

По случая е образувано досъдебно производство. З С. е задържан за 24 часа.