ГДБОП задържа мъж, издирван с червена бюлетина на Интерпол. Той е издирван от 2011 г. за извършени сексуални престъпления срещу деца в САЩ.

Акцията е проведена след двумесечно взаимодействие между представителството на ФБР в България, отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, колегите им от Велико Търново и сектор "Издирване" - ГДНП.

Задържаният е от Великобритания и за да се прикрие е сменил имената и документите си за самоличност, променил е коренно и визията си. За да бъде открит, ГДБОП са приложили основно компютърни ресурси и способи.

В хода на задържането му са открити и иззети три компютърни конфигурации, използвани от мъжа за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание, с участие на деца на видима възраст под 10 години.

Оперативните действия са тясно координирани и с Върховна касационна прокуратура и Окръжната прокуратура във Велико Търново. Работата по случая продължава.

ГДБОП хванаха 33-годишен педофил в Кюстендилско

ГДБОП хванаха 33-годишен педофил в Кюстендилско

Използвал фалшиви профили в социалните мрежи

Припомняме, в края на миналата седмица началникът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев поиска законодателни промени за регистър на педофилите. По думите му стана ясно, че положението в момента е такова, че педофилите излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво правят.

Практиката в други държави била тези хора да бъдат следени, изрично вписано е къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца.

Около 200 сайта за запознанства имало преди, където където педофилите са "върлували", докато сега техните основни канали са Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр., обясни комисар Колев.

Регистър на педофилите иска Явор Колев от ГДБОП

Регистър на педофилите иска Явор Колев от ГДБОП

Родителите трябва да вземат активна роля, призова Колев