Задържаха мъж и жена, докато пренасяли из София над 101.5 кг амфетамини в два куфара, съобщават от Софийската градска прокуратура.

Случката се разиграла в следобедните часове в събота. 49-годишната жена и 43-годишният й съучастник – Йорданова и Попов, са закопчани при акция на ГДБОП в кв. „Младост 1”. По предварителна информация в схемата трябвало да участва и трети човек. В хода на разследването обаче било установено, че не се касае за организирана престъпност.

В събота двамата съучастници се движели с автомобил марка „Сеат” и се насочили към друг автомобил „Фолксваген Поло”. Спрели колата си на улица в кв. „Младост” и излезли от нея. След това Йорданова се отправила към „Фолксвагена”, а Попов извадил от „Сеат”-а един куфар и се насочил към нея. Попов започнал да влачи куфара по улицата в посока към „Фолксвагена” и в този момент е арестуван.

Йорданова пък е задържана в близост до другия автомобила. При претърсването униформените открили в него още един куфар с амфетамини. Дрогата в двата куфара била разпределена в четири чувала от по 25 килограма.

Разследващите са претърсили и жилищата на Йорданова и Попов. В един от адресите на мъжа полицаите иззели 2.490 кг марихуана. Тя била разпределена в общо 5 пресовки. В колата на жената пък било открито заглушаващо техническо устройство за мобилни телефони.

Двамата съучастници са обвинени за държане в съучастие на наркотични вещества с цел разпространение. Жената не е осъждана и срещу нея няма неприключили  досъдебни производства.

Попов също не е осъждан, но той е обвинен за участие в организирана престъпна група. Делото се наблюдава от специализираната прокуратура.

Двамата са задържани за 72 часа, като утре прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд искане за постоянен арест.