Синът на шефа на русенския КАТ Михаил Манов - Маноел, е сред задържаните при вчерашната акция в Русе на ГДБОП и спецпрокуратурата срещу заведения и заложна къща на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, съобщава БиТиВи, позовавайки се на свои източници. 

Спецчасти нахлуха в заведения и заложна къща на брата на БСП депутат
Обновена

Спецчасти нахлуха в заведения и заложна къща на брата на БСП депутат

Русенският депутат Георги Стоилов

Вчера за 24 часа бяха задържани няколко души, включително Илия Стоилов.

Депутатът Георги Стоилов е заявил пред лидера на БСП Корнелия Нинова, че акцията на МВР и прокуратурата била "набеждаване". Във вторник социалистите ще обсъдят казуса и евентуалното отстраняване на депутата. 

От МВР уточняват, че 8-членна организирана престъпна група е задържана при операцията в Русе. Според първоначалните данни групата е действала от 2015 г., основно се е занимавала с изнудване.

Установено е, че на 30 март 2015 г., петима участници в престъпната схема, сред които и жена, са отвлекли служител на фирма на ръководителя на групата, подозиран за кражба. След заплаха и използване на сила той е бил принуден да поеме имуществено задължение, като подпише запис на заповед на стойност 100 хиляди лева.

Разпитани са 15 лица, извършени са 21 разпознавания, претърсвания на заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили, шест лични обиска. Открити и иззети са 4 метални палки, три пистолета - газов, боен и преработен пистолет от газов в боен, електрошокова палка, 107 патрона, 2 ножа и артилерийски гръм.

След 24-часовото задържане, на осемте участници в групата са повдигнати обвинения и мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Седем от тях - Трифон Трифонов, Александър Вълков, Маноел Манов, Милен Влахов, Калоян Димитров, Цветелина Стоилова и Илия Стоилов, са обвинени за участие в организирана престъпна група, за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси са повдигнати отделни обвинения.