Генномодифицираните храни може да отключат алергични реакции, ако  съставките им са променени в качествено отношение.

Това заяви Даниела Попова, началник на Клиниката по терапия, метаболитни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна, цитирана от health.bg.

Засета не са правени достатъчно проучвания за това как геномът на храните влияе на тяхното усвояване от човешкия организъм, на базата на които да могат се направят категорични изводи.

"Ако храните са така променени, че да съдържат повече белтък или повече скорбяла, не би трябвало да има проблем с усвояването им. Ако обаче белтъкът или скорбялата са променени в качествено отношение, биха могли да предизвикат алергични реакции." - коментира доц. Попова.

Тя допълни, че у нас има условия да се извършват проучвания на въздействието на генномофицираните храни върху човешкия организъм с участието на здрави доброволци, За да се пристъпи към такива проучвания обаче трябва да са налице фундаментални научни изследвания на генома на модифицираните храни.