ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в практики за купуване на гласове, има три сигнала срещу БСП и един срещу "Продължаваме промяната", които са стигнали до образуване на досъдебни производства.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос на News.bg кои са първенците по купуване на гласове на предсрочните парламентарни избори, проведени на 2 октомври. Коментарът си той направи, след като участва на официалното откриване на учебната година в Академията на МВР.

Има 77 образувани досъдебни производства, както вече и 2 присъди по бързи производства до момента. Тези образувани производства съдържат достатъчно доказателства, така че Демерджиев очаква развитие по тях.

По думите му превенцията изиграла решаваща роля на изборите. Демерджиев даде пример с квартал "Столипиново" в Пловдив, където избирателната активност била 11%. Имало е две предпоставки, които спрели ромите да продадат гласа си: липсата на толкова голям интерес и превантивните действия на МВР по време на изборите.

Разследванията продължават и до ръководителите на групите за купуване на гласове се очаква да стигне прокуратурата.

МВР са дали всички необходими данни на държавното обвинение за купуване гласове на изборите, събрани са необходимите данни. Имало е и случаи, в които политически фигури да пречат и да агитират, като е имало такъв случаи с кмета на Симитли, който е агитирал в полза на сина си, кандидат за депутат. Това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие между двете институции (МВР и прокуратурата) е в опасност, защото отказаха да образуват досъдебно производство, изтъкна Демерджиев.

Кметът на Симитли не е задържан, защото на място се намирал районният прокурор и под негово ръководство са извършвани действията, уточни министърът.

Поставиха под домашен арест младеж, причинил тежка катастрофа в Шумен

Поставиха под домашен арест младеж, причинил тежка катастрофа в Шумен

Работата по случая продължава под ръководството и надзора Окръжната прокуратура

Относно изгорелия джип в Шумен, Демерджиев заяви, че е изключително некоректно прокуратурата да забрани на директора на Областната дирекция на МВР да говори по случая и после да му поиска оставката. Подобно поведение на държавното обвинение няма да се толерира и ако смята така да подхожда, няма да получи такова взаимодействие от МВР. Не може да забраниш на един човек да говори и после да му търсиш оставката, защото не е дал информация. Как да я търси тази информация под страх от наказателна отговорност, възмутен е Демерджиев.

Той ще даде съвсем скоро подробности по случая защо прокуратурата на място не харесва ръководителя на ОДМВР-Шумен.

Тежка катастрофа в Шумен

Тежка катастрофа в Шумен

Една жена е починала, а друга е в болница

Припомняме, джипът, с който бе блъснат друг автомобил и убито 22-годишно момиче в Шумен, бе намерен изгорял на паркинга на МВР. Това е станало в петък - денят, в който съдът е пуснал под домашен арест 18-годишния шофьор Жечко Кюркчиев, защото кръвният тест показал липса на дрога, пише Нова телевизия.

Това е причината малко по-късно от прокуратурата да обявят, че изземват от Шумен разследването. "Без никакво съмнение в работата на колегите ни от Окръжна прокуратура - Шумен и при индикации за проблеми в други правоохранителни органи ще бъде извършена и преценка, дали друга равна по степен прокуратура да осъществи ръководство и надзора върху делата", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.