ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС са внесли в парламента проект на решение, което предвижда Конституционният съд (КС) да се премести в сграда на Българската банка за развитие (ББР). Това ставя ясно от справка в сайта на 49-ото Народно събрание.

"Министерският съвет на Република България да предприеме необходимите действия съобразно своите правомощия да придобие и да предостави на Конституционния съд сградата на Българската банка на развитие", се казва в документа, сред чиите вносители са партийните лидери Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Мустафа Карадайъ, както и депутатите Десислава Атанасова и Делян Пеевски.

Предложението е обосновано с писмо от 9 май, изпратено от КС до управляващия към този момент служебен премиер Гълъб Донев, което обяснява необходимостта от предоставяне на сграда и средства за "нормалното функциониране при осъществяване на конституционните му правомощия".

Вносителите на предложението посочват, че споделят исканията на Конституционния съд, като изтъкват и друг аргумент - партиите в парламента, договорили се за конституционно мнозинство, се разбрали да включат в Конституцията и конституционна жалба, което ще увеличи многократно работата на КС и ще има нужда от повече служители и помещения за тях. Към момента Конституционният съд няма самостоятелна сграда и съжителства с Министерския съвет.

Атанас Славов иска бърза писта за Конституцията

Атанас Славов иска бърза писта за Конституцията

Надява се комисията да започне да работи най-сетне