Главният прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност - на всички тези, които грабят, убиват, тормозят възрастните хора по селата, изнасилват, убиват. Те трябва да преосмислят поведението си. Ако не го направят, ще се сблъскат със закона и ще бъдат изправени пред съда, заяви Иван Гешев.

На брифинг в столичния квартал "Христо Ботев", където се проведе акция на полицията, главният прокурор припомни своето обещание, което даде след среща с бащата на убитото момиче в Галиче. Вече е подписана заповед и разпратена до съответните областни подразделения на административните прокуратури за действия срещу битовата престъпност. Уведомено е и МВР и организацията е обща. "Операциите няма да са инцидентни, а ще продължат докато този сегмент не се сведе до "едни нормални граници".

"Това не е сложно, ако има взаимодействие между структурите на изпълнителната власт", обясни Гешев и посочи като пример как в рамките на една година държавата е успяла да пресече феномена телефонни измами, където резултатът е повече от видим.

ГДНП отчита 60% спад на телефонните измами

ГДНП отчита 60% спад на телефонните измами

30 членове на банди за телефонни измами

"Обещавам на българските граждани: към края на годината ще има подобен резултат в сегмента битова престъпност. Ще бъдем безкомпромисни. Ще ползваме всичко възможно и позволено от закона хората да живеят спокойно, да не бъдат тормозени и да не страдат от този бич - битовата престъпност."

По думите на Гешев държавата е длъжник на своите граждани и е "време да плати дълга си и към тези хора, които ни плащат заплатите".

Спецоперация в Галиче след убийството
Обновена

Спецоперация в Галиче след убийството

Тя е свързана с противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред