Бащата на убитото момиче от Галиче Асен Руменов се срещна с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Срещата се проведе в министерски съвет и е отговор на медийната изява по БТВ на почернения баща.

Припомняме, че преди седмица момиче с прерязано гърло е открито във врачанското село Галиче. По-късно непълнолетен младеж е задържан за жестокото убийство на 18-годишното момиче, правейки пълни самопризнания. Убиецът дори е показал ножа, с който е извършил убийството. В последствие стана ясно, че извършителят може да получи 12 години затвор, защото е непълнолетен.

След срещата депутатът от ГЕРБ Маноил Манов заяви, че му е възложено да се изготви и работи по текст - законодателна промяна, с който да не е задължителна редукцията при присъда за непълнолетни. Манов обясни, че в момента закона казва, че ако е извършено престъпление от непълнолетен, максималната присъда, която може да получи е 12 години. ‚Ние ще се обърнем към прокуратурата, за да се вземе под внимание състоянието на извършителя", допълни още той.

"Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко. Това не може да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен. Този изрод е направил нападение срещу беззащитен човек по особено жесток начин и единственото нещо, което е получил като наказание е пробация и условна присъда. Ако беше наказан тогава в този ден, това нямаше да се случи", коментира Асен Руменов, бащата на убитото момиче от село Галиче.

"Трябва да се знае, че никой, който е извършил тежко престъпление, независимо дали е пълнолетен или не, ще му се размине, или ще му бъде намалена присъдата. Идеята е да няма предварително гаранция за редукция на престъплението", зави Манов. Така ще има и превантивен ефект.

"Премиерът Бойко Борисов категорично застава зад позицията и казва, че това не може да продължава, защото мъката на хората не може да бъде измервана с обещания за мерки, трябва да се случи веднага", бе категоричен Манов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че Иван Гешев още утре ще се разпореди на всички прокуратури в страната да извършат на проверки на лица с две или три висящи производства.

Проверката ще обхване дали се спазват мерките за неотклонение взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не ги спазват, наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки за неотклонение. Всички тези мерки се приемат с цел намаляването на битовата престъпност и да не се повтаря случая, който се случи в село Галиче, обясни още тя.