Главният прокурор Иван Гешев поиска отстраняването от длъжност на обвинения в хулиганство прокурор Георги Асенов от Върховната касационна прокуратура.

Разглеждането на искането се насрочва за заседание на Прокурорската колегия за 22 юли.

Припомняме, че вчера Софийският градски съд отказа да задържи за постоянно под стража прокурор Георги Асенов.

Съдът пусна на свобода прокурора, хулиганствал в болница

Съдът пусна на свобода прокурора, хулиганствал в болница

Според семейството, истината е по-различна

Обвинението на Асенов е за хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ при конфликт между него и охранители в плевенска болница.

Според съдия Емил Дечев разследването срещу магистрата е водено тенденциозно, а събраните доказателства са само в подкрепа на обвинението. Затова и той разпореди прокурорът да бъде незабавно освободен от ареста.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че ще протестират определението пред Апелативния съд и отрекоха разследването да се води тенденциозно. Обявиха, че продължават да събират доказателства и че те ще бъдат представени пред съда на 14 юли.

Задържаха прокурор от ВКП за хулганство в болница в Плевен

Задържаха прокурор от ВКП за хулганство в болница в Плевен

В Плевен са изпратени прокурори и следователи от СГП, водени от административния ръководител на СГП

Преди да вземе решение дали да отстрани временно от поста прокурор Георги Асенов, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще му даде възможност да представи писмено становище или да се яви пред съдебните кадровици.

Припомняме, случаят е от 4 юли. Магистратът Георги Асенов отказал да изпълни разпорежданията на охраната на здравното заведение, заплашвал служителите и ударил със служебната си карта в лицето на един от охранителите.

Българският лекарски съюз осъди хулиганските действия.