Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Р.В., съобщиха от държавното обвинение.

Да бъде поискан имунитета на Радостин Василев беше предложено на Гешев от Софийска градска прокуратура, а депутатът съзря в това наказателна акция.

Според наблюдаващия случая прокурор събраните доказателства са достатъчни за привличане на депутата като обвиняем за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. - за това, че през юни 2022 г. чрез заплашване e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

Радостин Василев съзря наказателна акция от страна на Гешев

Радостин Василев съзря наказателна акция от страна на Гешев

Прокуратурата иска имунитета на Василев

Припомняме, че в края на миналата седмица се появи информация за опит на Радостин Василев да отцепи тогавашната си колежка Христинка Иванова от ПГ на "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание.

От прокуратурата тбелязват, че с решение на ЦИК от 6 април 2023 г. Василев е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12 април 2023 г. се явява лице с имунитет. Съгласно чл. 70 от Конституцията и чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание започването на наказателното преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на самия депутат, допълват от държавното обвинение.