Заплащането на пожарникарите не е адекватно на техния труд. Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл.ком. Николай Николов. Според него служителите заслужават по-високо заплащане.

Проблем било обаче, че не зависи това от него. "Категорично смятаме, че трябва да получат по-достойно заплащане", подчерта Николов.

По думите му на днешния протест на служителите на МВР ще протестират малка част от пожарникарите. "Тези обаче, които протестират - моите уважения към тях", добави Николов. Според него поддържайки активен диалог, могат да бъдат решени голяма част от проблемите.

Николов увери, че в рамките на няколко месеца проблемът с предпазните средства ще бъде решен на 90%. Вече е завършена обществената поръчка за 200 хил.лв., а днес е подписана друга за още 400 хил. лв. "До 2-3 месеца очаквам доставка на 750-800 комплекта", увери Николов.

Във връзка с битовите условия той призна, че "има изоставане", но съвсем скоро 22 сгради ще бъдат изцяло реновирани и продължава строителството на няколко чисто нови сгради. За искането на пожарникарите да са по 3 души в екип Николов увери, че ще изпълнят това желание в рамките на 2 седмици. "Пожарникарите са прави и за това, че има недостиг на служители. Тази година са назначени около 570 човека ми това е максималния капацитет на Академията на МВР, уточни Николов.

На въпрос дали искането за 15% увеличение на възнагражденията е резонно той заяви, че всичко се решава от това какъв бюджет ще отпусне парламента на министерството.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов каза, че за 4 месеца са проведени 6 съвета за социално партньорство и не бива да ги обвиняват в липса на диалог. Резултатът от това е изплащане на паричната равностойност на дрехите и премахване на лимита на бензина.

С колко ще се увеличи заплащането и от кога обаче не стана ясно.

По думите на Балабанов само преди 2 дни е било обяснено, че увеличение на заплатите със задна дата не е възможно. От рамката на бюджета зависи с колко ще бъдат увеличени заплатите, обясни зам.-министърът.

"Аз искам те да получават по 2 000 евро на месец, но бюджета на държавата в момента не позволява това, което те искат", каза още Балабанов.

Николов и Балабанов присъстваха на празничната церемония за Деня на пожарникаря, провела се в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в София. След отслужен водосвет бяха поднесени цвята и венци пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения.