Бивши министри и отговорни длъжностни лица ще бъдат привлечени под отговорност в близките дни.

Това потвърди главният прокурор Борис Велчев в „На 4 очи" по Нова телевизия.

Поводът е изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че предстои прокуратурата да повдигне обвинения срещу бивши министри.

Г-н Цветанов не е казал това напразно, коментира главният прокурор. Материалите по разследванията са подготвяни много внимателно, по думите на Велчев.

Смущаващо е това, което се е случвало, каза още той. От думите му става ясно, че по всяка вероятност ще има привлечени под отговорност лица от земеделското ведомство.

„Цинична е практиката на заменките", заяви Велчев.

Според него има заменки, които са извършени в нарушение на закона. Разследва се и сделката за рециклираните вагони на БДЖ.

Съвсем естествено е новото правителство, новите министри са искат да започнат на чисто, коментира Борис Велчев зачестилите сигнали от правителството на ГЕРБ за сделките на предишните управляващи.

Той обаче е категоричен, че няма лов на вещици. Но ако някъде в държавата има вещици, те трябва да бъдат заловени, каза още главният прокурор.

Борис Велчев бе категоричен, че всеки един сигнал на новите министри ще бъде проверяван.
Досега подадените сигнали касаят съществени икономически процеси.

Това, което правят е много хубаво, смята още Велчев. Според него така се налага практика на нетърпимост към злоупотребите на властта.

Главният прокурор изтъкна, че ще има възмездие за всеки, който е нарушил закона и срещу когото има достатъчно доказателства.

Българското законодателство е създадено така, че да размие отговорността, каза Велчев. Според него не е ясно кой носи отговорността за една неизгодна сделка - дали министърът, който я е одобрил или експертите в министерството, които са го убедили, или дори подвели, че тази сделка е изгодна.

По правилата на наказателното право отговорността е лична, заяви главният прокурор попитан кой носи отговорността за колективните решения на правителството.

Според него най-лесният начин да избегнеш отговорността за корупционна сделка е като размиеш отговорността под формата на колективно решение.

В същото време главният прокурор не приема 6-месечния толеранс, даден на прокуратурата от Бойко Борисов, след като стана премиер, като обида или ултиматум.

Подобен ултиматум не е имало, категоричен е той. Следващите 6 месеца са критични, допълни Борис Велчев. През това време трябва да се работи усилено, за да се убедят европейските ни партньори, че в страната има контролни механизми, които да защитят евросредствата.

От думите на Велчев стана ясно, че и той не вярва да има доклад на ДАНС с имената на 10 корумпирани министри.

Борис Велчев заяви, че ако Алексей Петров му занесе такъв доклад би го прочел с голям интерес.

Главният прокурор изказа съмнение и относно изнесените данни на бившия шеф на контраразузнаването в ДАНС Рашко Заяков, че ръководни фактори в българското ФБР работят за чужди служби.
Според него редно е, ако агент има подобна информация първо да сезира органите, а после да търси медийни изяви.

Това е стил на работа в ДАНС. Това е ужасяващо, с тези думи Велчев определи поведението на Заяков и призова всеки специалист по национална сигурност, който има, по думите му шокираща информация, да го посети в кабинета му.

Главният прокурор посочи още, че не е против разсекретяването на делото „Галерия", но това трябва да стане по надлежния ред. По разработката е работено със СРС и за осветляването й са необходими законодателни промени.

Велчев не се е запознавал с Галерия, но е запознат с друга разработка - „Лиана".

Той не пожела обаче да коментира дали в нея фигурират 2-ма министри на ДПС и един на БСП.