"Да бъдем обвинявани в пасивност, за мен е трудно обяснимо". Това заяви пред журналисти главният прокурор Борис Велчев минути преди началото на редовното заседание на ВСС.

Той призова да се запитаме колко са оправдателните присъди. По думите му, от самия доклад на ЕК е ясно, че става дума за много ограничен брой. Велчев увери, че всички те са били обект на много внимателен анализ, много от тях са били протестирани, по някои от тях протестите вече са се увенчали с успех.

„Не сме жалили усилията си да протестираме оправдателните присъди, не жалим усилията си да искаме възобновяване на постигнати споразумения, да искаме възобновяване на прекратени дела, чието прекратяване е било потвърдено от съда", увери главният прокурор.

„Важно е, че догодина в доклада, който внасям в Народното събрание, ще има специален абзац, отдел, посветен на анализ на оправдателните присъди, в който ще има и броят им, и мотивите за тях, причините - къде те се дължат на слабости в прокурорската практика и къде - на слабости в законодателството", подчерта още Борис Велчев.

По думите му, има оправдателни присъди, които не се дължат на пропуски на прокуратурата, а на факта, че едно лице просто е било невинно и неговата невинност е била установена в хода на съдебното производство.

Борис Велчев оцени доклада като средно обективен, на фона на политическата оценка на ГЕРБ, че това е най-обективният доклад за България.

Главният прокурор обясни, че в него има конкретно посочени препоръки, включително към ръководството на прокуратурата и персонално към него.

„Вероятно сте обърнали внимание - те са посочени на 4 места в доклада. Вероятно това е внушение на някой много авторитетен и силно добронамерен към мен вътрешен фактор, който е успял да убеди комисията, че за да разбера една препоръка, трябва да я прочета 4 пъти", коментира още Велчев.

Той обясни, че всъщност става дума за една и съща препоръка - да бъдат анализирани дела, по които има оправдателни присъди и прокуратурата да предприеме мерки за протестирането им. „Защо е било необходимо да се повтори тази препоръка 4 пъти, за мен е загадка", допълни Борис Велчев.

Той заяви, че приема редица от препоръките. Главният прокурор се съгласи с твърдението, че липсва единна методика проактивна за финансови разследвания, включително свързани с организираната престъпност. „Това е нашата структурна слабост, ние я знаем и предприемаме мерки за нейното отстраняване. Просто се оказа малко по-трудно, отколкото очаквахме в началото, но да се направи извода, че в България има влошаване на дейността по противодействие на организираната престъпност, е силно несправедливо", категоричен е още Велчев.

Той обясни, че напредъкът не е достатъчен и посочи, че в никакъв случай не твърди, че това е максималното, което може да се направи. „Точно обратното - твърдя, че имаме още много работа за вършене", призна още обвинител номер 1.

"Спомнете си как се нарича механизмът, по повод който излизат тези доклади - това е „Механизъм за сътрудничество и оценка", припомни Велчев и допълни, че според него липсва този механизъм в частта сътрудничество.

„До този момент комуникацията с ЕК и изводите, които са направени въз основа на тази комуникация, не се е водила от съдебната власт", посочи още главният прокурор. „Доколкото обаче сме във фокуса на оценката тази година, се надяваме да станем и в окото на сътрудничеството с ЕК", коментира Борис Велчев.

„Ние ще търсим своя собствена комуникация с комисията, за да се опитаме да ги убедим, че понякога, преди да правят изводи за системни пропуски по 4-5 дела, а делата в България са няколкостотин хиляди, е добре да се чуе и нашата позиция", обяви Велчев.

По думите му, самият факт, че през последните 4 години, откакто действа механизмът, има съществено увеличение на броя на осъдените лица за участие в организирани престъпни групи, е единственият критерий, който Велчев следи. „Ако за 4 години този брой е нараснал три пъти, дали това според вас е оценка за лош атестат?", запита риторично главният прокурор.

„Нима е възможно от една оправдателна присъда по т.нар. знакови дела - това е понятие, което все още ми предстои да разбера какво означава - да даде повод за подобни изводи по отношение на всички стотици дела годишно, по които за миналата година има около 250 осъдени лица", продължи с въпросите Велчев. Той посочи, че това е несправедлива оценка и допълни, че е  реагирал срещу нея.

„С премиера сме единни в едно - искаме да анализираме много внимателно всички препоръки, без никаква емоция, много прагматично и да направим всичко, което зависи от изпълнителната и от съдебната власт, тъй щото да изпълним всички препоръки до догодина и да поставим въпроса за това - оттук нататък какъв да бъде механизмът, ако изобщо ще го има", обясни главният прокурор.

По думите му, няма как да се изпълнят препоръките с остарял Наказателен кодекс. „Силно обнадежден съм, тук трябва да бъде поздравена министър Попова, че тя положи много сериозни усилия и е напреднала съществено работата по изработка на нов НК", заяви Борис Велчев, като допълни, че трябва просто да се изчака логичния му финал - той трябва да се приеме до 2013 г.

Велчев обясни, че няма кой друг, освен парламентът, да приеме нов НК. „Не бива да си мислите, че изготвянето на такъв изключително консервативен и сложен за анализ закон, като НК, е проста работа", обясни Велчев.

Той посочи още, че се готви оценка на работата на Върховната касационна прокуратура по отношение на финансовите престъпления. Велчев обяви още, че не е изключено да има специален отдел, който да се занимава с престъпленията против фиска, с данъчните измами и контрабандата.

„Опитваме се структурата на ВКП да я ориентираме откъм дела, които имат най-голямо обществено значение", обясни главният прокурор.

„Всички тези 4 или 6 дела с оправдателни присъди са на отчет във ВКП. По всичките съм информиран в детайли какво се случва", заяви още той.

По думите му обаче, друг е въпросът, че е изключително удобно да се персонифицира. „Това е един български стандарт, който сме разпространили на запад, че лично трябва да се извърши анализа от главния прокурор, че главният прокурор лично трябва да протестира всяка една оправдателна присъда", негодува още Велчев.