На публични места жените не трябва да носят бурки. Това е личното мнение на главния прокурор Сотир Цацаров, което той изказа на пресконференция в Пазарджик.

Не бива да пренебрегваме или омаловажаваме ставащото в ромската махала на Пазарджик. И в Белгия имаше такъв процес преди години и виждаме какво стана, обясни позицията си Цацаров.

Джамбазки и ВМРО настояват за забрана на бурките

Джамбазки и ВМРО настояват за забрана на бурките

Това е ярка, открита демонстрация на религиозен екстремизъм, смята Джамбазки

"Трудно се коментира дело, което е във фазата на съдебното производство", заяви още главния прокурор по повод делото, което тече в момента срещу 14-те обвинени за разпространение идеите на "Ислямска държава".

Според Цацаров обаче всичко, което е необходимо, за да обоснове прокуратурата обвинителната си теза, е направено.

анкета

Отношението Ви към бурките:

Притесняват ме 66.5%

Нямам проблем с тях, стига да не са у нас 25.0%

Нормално право на избор 6.3%

В реда на нещата са 0.8%

Не знам какво е бурка 1.5%

Той припомни, че в началото на разследването е имало обвинения, че всичко се прави само за да се отчита дейност на ДАНС и да се обосновават бюджети. "Дори ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ", припомни Цацаров.

"Времето показа, че подобни явления са изключително опасни. Независимо от мястото, независимо от хората, независимо от организациите, независимо от мнението на видни парламентаристи, прокуратурата ще действа по същия начин, когато се налага подобни явления да бъдат пресичани", посочи главният прокурор.