Глоба от 300 лева е наложена на дядото на 10-годишното момче, което беше заснето да шофира автомобил по улиците на Пещера, предаде БНТ.

Видеоклипът, от който се вижда как детето кара мощен лек автомобил, предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. По случая се самосезираха от полицията и от отдела за закрила на детето.

Полицейската проверка е показала, че видеото е заснето от дядото на момчето, който сам е позволил на внука си да седне зад волана.

10-годишно дете кара кола из Пещера с пистолет в ръка

10-годишно дете кара кола из Пещера с пистолет в ръка

Дядото на момчето многократно му е позволявал да шофира

"Става дума за 50-годишен мъж, който е собственик на въпросния автомобил и го е предоставил на малолетния си внук, който е на 10 години, което е в пълен разрез със закона. Съставен му е акт по закона за движение по пътищата, който предвижда санкция и глоба в размер на 300 лв." - заяви Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР-Пазарджик.

Проверка по случая са извършили и от отдела за закрила на детето в Пещера. Установено, е че семейството живее в Англия от 9 години. Малкият Фончо бил в България за празниците заедно с част от семейството си.

"Детето се отглежда при отлични битови условия, презадоволени базови потребности. Живо, енергично дете, в добро здравословно и психоемоционално състояние. Съжалява за извършената постъпка." - посочи Невена Стефанова от отдел "Закрила на детето" в Пещера.

От снимки в профила на роднините се вижда още, че детето позира с газов пистолет. Проверката е установила, че оръжието е законно закупено от бащата на детето.

"Тук нямаме нарушение. По-скоро морално укорим е фактът, че някой предоставя на дете, и то толкова малко, да държи в ръцете си газово оръжие, което би могло да бъде опасно и да позира с него за снимка." - коментира Мирослав Стоянов.

Семейството вече е напуснало страната. Днес от Министерството на труда и социалната политика са сезирали за случилото се социалния аташе на Кралство Великобритания. Очаква се властите в Англия да проведат незабавни разговори с родителите и близките на детето.