Три години след като районния съд в Кюстендил оправда животновъда Петър Пищалов за загиналите му коне в Осоговската планина през 2018 г. от Окръжния съд в Кюстендил го признаха за виновен за случая, съобщи БиТиВи.

Оправдаха фермера, изоставил конете си в Осоговската планина

Оправдаха фермера, изоставил конете си в Осоговската планина

Той е оправдан по всички обвинения

Той е обвинен за проявяване на жестокост към част от животните в стадото му и последвалата смъртСъдът освободи Пищалов от наказателна отговорност и му наложи глоба от 4500 лв. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

Преди три години Пищалов изоставя около 100 коня в планината, оставяйки ги да бедстват без храна, вода и подслон на минусови температури.

21 000 лева глоба за фермера Пищалов

21 000 лева глоба за фермера Пищалов

Неговото стадо коне бедстваше тази зима в Осоговската планина

Доброволци се организираха и спасиха част от животните, но голяма част от тях загинаха. По-късно стана ясно, че Пищалов е получавал евросредства за отглеждане на каракачански коне, но е имал и други провинения.

Обвиняемият е съзнавал много добре, че изоставя животните във високите части на Осоговска планина, без да им осигури при необходимост храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа, съзнавал е също така, че им причинява продължително и повтарящи се страдания, увреждане на здравето и стрес.

Както и че през зимата ги излага на температурни и неблагоприятни атмосферни влияния, които им причиняват болка, страдание, увреждане и стрес, се казва в мотивите на въззивния състав на Окръжен съд Кюстендил.