Директорите на големите болници в страната са категорични, че няма да има протести. Те са категорични, че реформа трябва да има.
Това стана ясно след няколкочасовата среща при премиера Бойко Борисов, посветена на реформата в здравеопазването.

По мнението на премиера реформата тече по критериите, които са одобрени и ситуацията във всеки спешен център ще се разгледа и ще се предприемат съответните мерки.
Там, където спецификата на населеното място е такава, че лечебното заведение не отговаря на изискванията, се обмисля да се даде буферен срок от година - година и нещо, за да отговорят болниците на критериите, уточни Борисов.

Според социологическо проучване само 8% от хората в малките градове биха поверили грижите за здравето си на частни клиники, а 69% биха пътували до София и по-големите градове.
Още...

350-400 милиона лева от резерва на НЗОК може да се отблокира, ако парите свършат, изтъкна още той и допълни: "Целта на тази реформа не е да правим икономии, а за свършена работа ще се плаща месец преди да изтече предходният".

Въпросът е да спре изтичането на пари, каза още Бойко Борисов и подчерта, че реформата се прави в името на хората.

Премиерът каза, че е доволен от срещата и от мненията, изказани от лекарите. Договорено е всеки първи вторник от месеца да има подобни срещи с премиера.

"Който няма проблеми, може да не идва", допълни Борисов.

Директорите на големите болници са категорични, че реформа трябва да има. Целта на здравната реформа, според тях, е да се повиши качеството в лечебните заведения, както и ефективно да се усвояват обществените средства.
Медиците са категорични и за това, че реформата е закъсняла.

Оптимист съм за здравната реформа, каза от своя страна финансовият министър Симеон Дянков. По думите му досега тя е отлагана заради страха на предишните правителства.
"Ние понеже сме млада партия и още не ни е страх", подчерта той.

Дянков обаче не смята да пипа парите от резерва на НЗОК. Той вярва, че пари за здравеопазване ще има от по-добри приходи в НАП и от Агенция "Митници".
"Това е политическо решение, но за мен то не е нужно. Ние сме намерили достатъчно пари", категоричен е финансовият министър.

Здравеопазването въобще не е икономика, здравеопазването е това нацията да е здрава, силна и щастлива, с тези думи Дянков коментира думите на държавния глава, че здравеопазването не е икономика.

"Реформата е нужна на всички, за да бъдем по-здрава, щастлива и весела нация, защото си щастлив само като си здрав", подчерта той.

Към момента 4,2 % от БВП отиват за здравеопазване, по данни на Министерство на финансите, стана ясно още от думит ена министъра. Средното за Европа е 6,3%.
Дянков обаче не се ангажира до края на мандата този процент да бъде достигнат и в България.

Моята амбиция е до края на мандата да достигнем до 6%, поясни той.

40 процедури в различни болници са дадени на прокуратурата, каза още финансовият министър. Буферният период се отнася за лечебни заведения, чието разстояние до алтернативни клиники е поне 1 час или над 60 км., уточни здравният министър Божидар Нанев.
Тази мярка, по думите му касае около 15 болници. Около 20 са болниците, които ще бъдат преструктурирани.

Нанев бе лаконичен около нарушенията на болниците, които вече са обект на прокурорска проверка. Става въпрос за неправомерно отчетени дейности, поясни той.

Според министъра на здравеопазването отблокирането на резерва от НЗОК ще стане в подходящ момент и когато това е небоходимо.