Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че се подготвят нови правила за работа на службите при терористични заплахи. Пред журналисти в Министерския съвет МВР шефката оцени работата на органите на реда при вчерашния сигнал за бомба на летище София.

Тя заяви, цитирана от БНР, че службите много добре са си свършили работата. Бъчварова отбеляза, че можело допълнително да бъдат осигурени един-два детайла като преграждане. Трябвало да се обърне по-голямо внимание и на сигурността на журналистите в този случай.

По думите на Румяна Бъчварова се било получило разминаване във виждането за това как да се отрази събитието.

Бъчварова сподели, че е поела ангажимент пред колегите си да бъдат уточнени правилата, при които да се работи при съмнение за терористична заплаха или пред терористичен акт.

Вътрешната министърка е категорична, че е много важно в такива ситуации да не се допуска създаване на паника, както се е случило вчера. Важно е да не се допуска изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичния акт и да се работи с медиите, обясни Румяна Бъчварова. Според нея е нужно да се разясни какво следва се прави в този случай.

Бъчварова подчерта, че най-отговорната институция, която предоставя информация – МВР, е последна. Ведомството се включвало само, когато има конкретен факт, който може да съобщи. Румяна Бъчварова увери, че оглавяваното от нея ведомство не съобщава за съмнения.

Тя посочи, че всеки ден имат такива случаи. Единственото непредвидено вчера е било присъствието на толкова много медии. Бъчварова смята, че медиите трябва да предават само проверена информация.

МВР е знаело кой е собственикът на микробуса, в който се предполагаше, че има бомба, стана ясно още от думите на силовата министърка.