Граничният полицейски кораб "Обзор" 525 е започнал участие в съвместни оперативни действия в района на Източното Средиземноморие, съобщиха от МВР.

През декември Гърция изпрати до "Фронтекс" искане за съдействие във връзка със засиления миграционен натиск. Южната ни съседка е посочила необходимост от техническо оборудване - патрулни кораби за открито море, кораби за крайбрежно патрулиране, патрулни лодки, хеликоптери, термовизионни камери, патрулни автомобили, както и от служители от европейските екипи за бърза гранична намеса.

"Фронтекс" взe решение за развръщане на европейските екипи за бърза гранична намеса на територията на гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, които са най-силно засегнати от нелегалната миграция. 

Главна дирекция „Гранична полиция” предложи в подкрепа на Гърция в района на Източното Средиземноморие да бъде изпратен гранично-полицейския кораб "Обзор" 525. В края на декември "Фронтекс" одобри участието на кораба с екипаж от 20 служители в района на остров Лесбос.

Целта на съвместната работа е да се изпълняват бързи оперативни действия в източното Средиземноморие, за да се отговори на огромния натиск от нелегална миграция на тези външни морски граници на Европейския съюз.

Корабът "Обзор" ще участва в операцията на "Фронтекс" за бърза гранична намеса до март 2016 г.

"Гранична полиция" е взела решение да подкрепи Гърция в тази операция и чрез изпращане на 10 служители за гранично наблюдение, един специалист за установяване на националност и един служител за снемане на пръстови отпечатъци