Омбудсманът на Република Гърция проф. Йоргос Каминис е поел ангажимент да се заеме лично със случая с 16-годишното българско момиче, което бе изнасилено в училище на гръцкия остров Евбея.

Това стана ясно след срещата на проф. Каминис с народни представители от парламентарната група за приятелство с Гърция, провела се днес в кулоарите на парламента.

Гръцкият обществен защитник, който е в България на официално двудневно посещение по покана на българския си колега Гиньо Ганев, е инициирал проверка по случая, а по негово нареждане един от заместниците му подготвя обстойно становище за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Програмата на проф. Йоргос Каминис и омбудсманът Гиньо Ганев включваше още срещи с министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, с министъра на културата Стефан Данаилов, със зам.-председателя на парламента Камелия Касабова и с шефовете на парламентарни комисии по жалбите и петициите на гражданите, за борба с корупцията и по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.

На срещите бяха обсъдени административните практики за защита и гарантиране на гражданските права у нас и съвместните усилия на българските държавни институции за усъвършенстване на българското законодателство в областта на правата на човека и борбата с корупцията.