Гражданин е спасил от унищожаване изхвърлени през уикенда документи от столичното следствие.

Между тях има документи по аферата КТБ, съобщават от Протестна мрежа.

Той ги е взел от контейнер за отпадъци на следствието на бул. “Монтевидео” в София. Документите са се намирали все още в отпадъците снощи, няколко часа след като в ефира бяха разпространени кадри с "боклука",

Гражданинът е пожелал да остане неназован.

Гражданинът е изпратил на мейла на Протестна мрежа снимки, от които се виждат описи на доказателства по делото за КТБ, копия от договори за продажба на дружествени дялове, разпечатки от телефони и др.

Някои от документите са с оригинален подпис със синьо мастило. Запазени са няколко кутии с изрезки, които е невъзможно да бъдат прочетени в този вид, а за сглобяването им трябват сериозни усилия.

Документите ще бъдат запазени, за да бъдат предадени на европейските експерти, които се очаква да пристигнат в прокуратурата, за да бъдат проверени от тях.

Припомняме, само преди три часа главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не документи са били унищожавани, а това са само чернови. Въпреки това Цацаров класифицира това като административна небрежност и заяви, че ще има наказани. 

Сюжетът с изхвърлените документи се разви след разкритията на следовател Бойко Атанасов от миналата седмица, в които се твърди, че в прокуратурата действа специален отдел за работа по делата, които са свързани с политици, и че по тях има намеса на висшестоящи магистрати, включително и на главния прокурор Сотир Цацаров.